سوکت زدن کابل شبکه با استاندارد T-568B و T-568A

سوکت شبکه یک قطعه فیزیکی است که به کامپیوترها، چاپگرها و سایر دستگاه‌های شبکه اجازه می‌دهد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و به اینترنت متصل شوند. این قطعه یک اتصال کابلی پایدار و قابل اعتماد را برای یک شبکه محلی (LAN) فراهم می‌کند. سوکت معمولاً از یک کانکتور RJ45 تشکیل شده‌است که به یک کابل اترنت متصل می‌شود. این اتصال به نام «سوکت زدن شبکه» معروف است. سوکت زدن به اتصال صحیح سیم‌های جفت پیچیده داخل یک کابل در پین‌های سوکت شبکه اشاره دارد. در این مقاله از وبسایت «میلادتل» به نصب سوکت شبکه می‌پردازیم تا با یادگیری مراحل راه اندازی بتوانید دستگاه‌های مختلف را به شبکه وصل کنید.

سوکت زدن کابل شبکه به این معناست که کابل شبکه زوج به هم تابیده شده را باید به سوکت شبکه (RJ-45) متصل کنید. برای نحوه سوکت زدن کابل شبکه باید با رنگ‌بندی کابل‌های شبکه آشنا باشید و بعد از انجام تمامی مراحل، باید با نحوه تست زدن کابل را بدانید. به همین دلیل در اینجا قصد داریم شما را با نحوه متصل کردن کانکتور RJ-45 به کابل شبکه آشنا کنیم.

آیکن-تماس-با-میلاد-تل
نیاز به مشاوره دارید؟
با مشاورین ما در میلاد تل تماس بگیرید

رنگ بندی کابل شبکه

همانطور که می‌دانید در داخل هر کابل 8 رشته سیم به کار رفته است که هر کدام رنگ‌های متفاوتی دارند. کابل‌های شبکه از نوع اترنت هستند که از 4 جفت (8 عدد) سیم تشکیل شده‌اند و هر کدام از آن‌ها وظایف خاصی را در شبکه برعهده دارند. زمانی که بخواهید به کابل شبکه سوکت بزنید، بباید ترتیب قرار دهی هر کدام از رنگ‌های سیم در کابل شبکه را بدانید.
این رنگ‌ها شامل دو دسته هستند:

  • رنگ‌بندی اصلی کابل: قهوه‌ای، نارنجی، سبز و آبی
  • رنگبندی فرعی کابل: سبز سفید، نارنجی سفید، قهوه‌ای سفید و آبی سفید

در جدول زیر کاربرد هر یک از سیم‌ها براساس رنگ آمده‌است:

رنگ سیمکاربرد
سبز و سبز سفیدبرای سیگنال‌های مثبت و سبز سفید برای سیگنال‌های منفی
نارنجی و نارنجی سفیدبرای دریافت داده
آبی و آبی سفیدبرای انتقال صوت
قهوه‌ای و قهوه‌ای سفیدبرای کمکی

ترتیب رنگ بندی سیم های کابل شبکه

فراموش نکنید زمان اتصال کابل اترنت به سوکت شبکه باید رشته‌‌های سیم داخل کابل را با ترتیب مشخص کنار هم قرار دهید تا سوکت به درستی عمل کند.

ترتیب رنگ بندی در استاندارد T-568A

یکی از استانداردهای رنگ‌بندی در آموزش سوکت زدن کابل شبکه T-568A است که سیم‌ها براساس رنگ به ترتیب در سوکت قرار می‌گیرند. این استاندارد زمانی کاربرد دارد که بخواهید از کابل‌های Cat5 استفاده کنید. اگرچه در ایران استفاده از این استاندارد تا حدودی رایج است، اما بیشترین کاربرد را در کشورهای اروپایی و تاسیسات دولتی در کشور ایالات متحده دارد.
در استاندارد T568A سیم‌های سبز و سبز سفید به منظور انتقال دیتا و سیم‌ها نارنجی و نارنجی سفید برای دریافت دیتا کاربرد دارند. سایر رنگ‌ها نیز بدون استفاده باقی می‌مانند. ترتیب رنگ آن‌ها عبارت است از:

  • سفید سبز
  • سبز
  • سفید نارنجی
  • آبی
  • سفید آبی
  • نارنجی
  • سفید قهوه‌ای
  • قهوه‌ای

در تصویر زیر هم می‌توانید ترکیب رنگ بندی در استاندارد T-568A کابل شبکه را مشاهده کنید.

 

 

ترتیب رنگ بندی در استاندارد T-568B

استاندارد T-568B از زمانی کاربرد پیدا کرد که کابل‌های نسل 6 Cat جای نسل 5 را گرفتند. هر چند هنوز هم از کابل با استاندارد T568A نیز استفاده می‌شود اما نوع استاندارد T568B جدیدتر است و کارایی بیشتری دارد. به همین دلیل است که در اکثر شبکه‌های اترنت نوپا از این استاندارد کابل استفاده می‌شود. در استاندارد T568B 6 سیم جفت وجود دارد که به ترتیب عبارتند از:

  • سفید نارنجی
  • نارنجی
  • سفید سبز
  • آبی
  • سفید آبی
  • سبز
  • سفید قهوه‌ای
  • قهوه‌ای

 

تجهیزات مورد نیاز برای سوکت زدن کابل شبکه

  • کابل شبکه: این ابزار برای ایجاد ارتباط در شبکه کاربرد دارد.
  • سوکت شبکه (RJ-45): از این قطعه در ابتدا و انتهای دو سر کابل استفاده می‌شود تا بتوانید روتر، سوییچ یا کارت شبکه را به آن متصل کنید.
  • آچار شبکه: از این وسیله برای متصل کردن سوکت شبکه به کابل شبکه استفاده می‌شود.
  • استریپر (Stripper): ابزاری است که برای جدا کردن روکش کابل کاربرد دارد.
  • تستر کابل: برای اینکه مطمئن شوید سوکت شبکه به دو سر کابل درست متصل شده‌است و ارتباط در ابتدا و انتهای کابل برقرار است، به این ابزار نیاز دارید.
  • کاور سوکت شبکه: از آن برای سوکت و کابل استفاده می‌شود تا زمان جابجایی دچار مشکل نشود و از نظر ظاهری هم محل اتصال سوکت به کابل شبکه زیباتر باشد.
  • سیم چین: این ابزار که در هر خانه‌ای وجود دارد، برای برش زدن سیم‌های اضافه بعد از نصب سوکت شبکه استفاده می‌شود.

مراحل سوکت زدن کابل شبکه

در این مرحله باید نوع کابل شبکه را مطابق با نیازهای خود مشخص کنید. شما می‌توانید از کابل شبکه Cat 6 و Cat 5e استفاده کنید. هر دوی این کابل‌ها از نظر نحوه نصب به سوکت مشابه هم هستند؛ اما مهمترین تفاوت به تعداد سیم داخل کابل مربوط می‌شود که به صورت چهار سیم و هشت سیم تولید می‌شوند.

کابل شبکه با چهار سیم داخلی، سرعت شبکه محدودی را تا 100 مگابیت ارائه می‌دهد. کابل هشت سیمی می‌تواند از یک تا ۱۰ گیگابایت سرعت را اختیارتان قرار دهد. پس تعداد سیم داخل کابل را با توجه به راهنمای انتخاب کابل شبکه مطابق با کاربرد مورد نظر خود تهیه کنید. از طرفی، کابل شبکه به صورت بدون شیلد (UTP) و شیلدار (STP) است. نوع شیلدار می‌تواند میزان تداخل الکترومغناطیسی را کاهش دهد. برای سوکت زدن کابل شبکه لگراند باید مرحله به مرحله اقدام کنید. این مراحل عبارتند از:

نحوه برش و آماده‌سازی کابل شبکه (UTP)

بعد از اینکه کابل شبکه مورد نظر را انتخاب کردید، نوبت برش کابل برای نصب سوکت شبکه است. طول کابل اترنت مورد نیاز را به همراه چند سانتی‌متر اضافی (برای جلوگیری از اشتباه) ببرید. برای بریدن کابل و بیرون آوردن سیم‌های داخلی از سیم بر یا استریپر استفاده کنید. با چاقوی تیز حدود یک سانتی‌متر از پوشش بیرونی را از هر انتهای کابل جدا کنید. توجه کنید که به سیم‌های داخلی آسیب نرسیده‌باشد. پس از برداشتن پوشش، چهار سیم پیچ خورده را مشاهده خواهید کرد که هر یک رنگی مشخصی دارند.

هر سیم را بچرخانید تا به دو سیم جداگانه تبدیل شود. حالا هشت سیم دارید. سیم‌های داخل کابل را به طول مناسب ببرید. حالا سیم‌ها به ترتیب صحیح محکم بین انگشتان خود نگه‌دارید و آنها را با استفاده از آچار به طول حدود نیم سانتی‌متر از جایی که روکش کابل خارج می‌شود، ببرید. مطمئن شوید که انتهای سیم‌ها یکنواخت و یک اندازه هستند.

برداشتن روکش کابل

در ابتدا باید با کمک استریپر یا سیم‌چین روکش کامل را جدا کنید. دقت داشته‌باشید که روی روکش کابل بیش از حد فشار وارد نکنید. در این صورت روکش سیم‌ها نیز آسیب می‌بیند. میزان فشار باید به حدی باشد که فقط روکش کابل حذف شود و سیم‌ها روکش خود را داشته‌باشند.

پانچ کردن سیم در سوکت

در این مرحله سیم‌ها را به صورت 4 زوج به همدیگر بتابانید. طبق آموزش سوکت زدن کابل شبکه باید سیم‌ها را از همدیگر جدا کنید و طبق استاندارد سوکت کابل شبکه، سیم‌ها را صاف کنید و کنار هم قرار دهید. ناگفته ماند که اغلب استاندارد T-568B برای اتصال سوکت شبکه کاربرد دارد. حالا باید طول سیم‌ها یک اندازه باشد که برای این کار می‌توانید سیم‌های بلند را با کمک سیم‌چین کوتاه کنید. زمانی که بخواهید سیم‌ها را داخل سوکت پانچ کنید، باید هم اندازه باشند.

برداشتن روکش سیم‌ها

وقتی سیم‌ها یک اندازه شد، روکش آن‌ها را بین 1.5 تا 2 سانتیمتر بردارید. حالا باید با کمک آچار شبکه، سوکت را نیز پانچ کنید. وقتی صدای پانچ به گوشتان رسید، یعنی سوکت کابل شبکه پانچ شده‌است. پس نباید بیش از حد فشار وارد کنید. در آخر هم کابل را کمی بکشید تا مطمئن شوید سیم‌ها شل بسته نشده‌اند. همچنین باید در آخر رنگ‌بندی کابل شبکه را نیز بررسی کنی و مرحله تست زدن را نیز انجام دهید.

 

نحوه سوکت زدن کابل شبکه

 

نحوه تست کردن کابل شبکه

وقتی به طور کامل سوکت زدن کابل LAN را انجام دادید، باید از درست کار کردن آن مطمئن شوید. همان‌طور که گفتیم باید مرحله تست کردن را نیز انجام دهید. جهت انجام این کار می‌توانید از یک وسیله به نام تستر استفاده کنید که از دو قسمت تشکیل شده‌است؛ قطعه بزرگتر شامل دو ورودی جک RJ45 و RJ11. برای تست زدن شما فقط به جک RJ45 نیاز دارید.

برای این کار ابتدا باید دو سر کابل شبکه را که سوکت زده شده است، به جک RJ45 متصل کنید. سپس تستر را روشن کنید. بر روی تستر 9 چراغ LED کوچک قرار دارد که عددهای 1 تا 8 به همان هشت سیم داخل کابل اشاره دارد. یک چراغ G را نیز مشاهده می‌کنید که به اتصال شیلد (نویزگیر) اشاره دارد. در صورتی که آموزش سوکت زدن کابل شبکه را به درستی آموخته‌باشید و آن را صحیح اجرا کرده‌باشید، 8 عدد چراغ LED روی تستر روشن می‌شوند. به همین ترتیب باید 8 چراغ مربوط به سر دیگر تستر نیز روشن شود. به این معنا که چراغ 1 با 1، چراغ 2 با 2، چراغ 3 با 3 و به همین ترتیب تا چراغ شماره 8.

دقت داشته‌باشید که بر روی تستر یک دکمه دیگر با علامت S و ON وجود دارد. زمانی که بخواهید تست با سرعت کمتری انجام شود، باید آن را روی دکمه S به معنای SLOW قرار دهید. در حالت ON با سرعت بیشتری تست سوکت کابل شبکه را انجام می‌دهد. در آخر اینکه باید زمان تست زدن هر دو سر کابل LAN به تستر متصل شود. اگر یک سر کابل به تستر و سر دیگه به دستگاه (مثل کامپیوتر) متصل شده‌باشد، تستر خراب می‌شود.

نکات ایمنی و اشتباهات رایج در نصب سوکت شبکه

اگر مراحل نصب سوکت شبکه را به درستی انجام داده‌باشید، نباید مشکلی ایجاد شود؛ اما ممکن است دچار خطاهای زیر شوید:

  • خطای ترتیب سیم: قبل از قرار دادن سیم‌ها داخل سوکت، ترتیب سیم‌ها را مطابق با نوع استاندارد بررسی کنید.
  • قرارگیری نادرست: اگر سیم‌ها به طور کامل در سوکت قرار نگرفته‌باشند، ممکن است منجر به اتصال ضعیف شوند.
  • آسیب دیدن سیم‌ها: هنگام برش و مرتب کردن سیم‌ها باید با ملایمت رفتار کنید تا به هادی داخل آنها آسیب نرسانید.

اهمیت نصب صحیح سوکت شبکه برای عملکرد بهینه

سوکت زدن به شکل اصولی برای عملکرد بهینه شبکه ضروری است. زیرا انتقال پایدار و کارآمد داده‌های اینترنتی را تضمین می‌کند. این موضوع همچنین امنیت بین دستگاه‌ها و زیرساخت شبکه را فراهم می‌کند و احتمال تداخل یا از دست دادن سیگنال را کاهش می‌دهد. نصب صحیح سوکت شبکه مشکلاتی مانند سرعت پایین، قطع شدن مدام اتصالات و بی‌ثباتی شبکه را به حداقل می‌رساند و اطمینان می‌دهد که دستگاه‌ها می‌توانند به توان عملیاتی کامل خود دست یابند.

جمع بندی

آنچه در این مطلب ارائه شد برای آشنایی شما با نحوه سوکت زدن کابل شبکه بود. ضمن اینکه به تجهیزات و ابزارهای لازم برای این کار نیز اشاره کردیم. امیدواریم این مطلب آموزشی برایتان کامل و بی‌نقص بوده‌باشد و از آن بتوانید برای سوکت زدن کابل LAN استفاده کنید.

سپیدار رادمنش
سپیدار رادمنش

تجهیزات شبکه از جمله مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در سرعت و کیفیت شبکه‌های مخابراتی و اینترنت هستند. بنابراین، من کلمات را به بازی می‌گیرم تا شما را با دنیای بزرگی از دانش و اطلاعات و محصولاتی از جمله انواع ابزار، تجهیزات و کابل شبکه در میلاد تل آشنا کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آموزش سوکت زدن کابل شبکه
فهرست مطالب